Viesti studioon

studio@radiopori.fi
Keskiviikko, 1.
joulukuuta
2021.
Onnittelut -
Lohko

#pori

#radiopori

#pesäkarhut

#some

27.10.2021, 9:05 – päivitetty 27.10.2021, 13:06

Zombie-valot lisänneet turvallisuuden tunnetta Porin keskustassa

Vilkas Yrjönkadun ja Itsenäisyydenkadun risteys on Suomessa ensimmäisiä, jossa on otettu käyttöön niin kutsutut zombie-valot eli maahan heijastuvat punaiset valot. Käyttäjäpalautteen perusteella sekä turvallisuuden tunne, että kaupunkilaisuuden tuntu on parantunut. Yrjönkadun ja Itsenäisyydenkadun risteys on osa niin kutsuttua Promenadi-Pori-käytävää, joka ulottuu Pohjois-Porista keskustan läpi aina urheilukeskuksen alueelle asti. Syksyn aikana tehdyillä liikennevalojen asennuksilla ja suojateiden massauksilla pyritään parantamaan vilkkaasti liikennöidyn risteyksen turvallisuutta. Porin zombie-valot ovat tiettävästi ensimmäiset Suomessa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin lupaprosessin läpikäyneet ja poikkeusluvan saaneet maahan heijastuvat valot.  

Liikennevalojen asennuksen yhteydessä päädyttiin kokeilemaan myös niin kutsuttuja zombie-valoja. Näissä valoissa maahan heijastuu punainen valo liikennevalojen ollessa jalankulkijoille punainen. Tämän tarkoituksena on havahduttaa keskittymään tarkemmin liikenneympäristöön. 

– Porin kaupunki haluaa parantaa liikenneturvallisuutta kokeilemalla uusia innovaatioita, joita markkinoilla on tarjolla. Tähän risteykseen zombie-valo valikoitui risteyksen vilkkauden vuoksi, kertoo liikennevaloasentaja Pasi Haapasalo.    
 
Haapasalon aloitteesta hankintapäätöksen tarjouskilpailun yhteydessä liikennevalotoimittajilta pyydettiinkin tarjoukset myös maahan heijastuvista valoista. Tarjouskilpailun voittanut Normivalaistus toimitti italialaisen valmistajan La Semaforican Giotto Zombie -valot, jotka heijastavat maahan punaisen valon liikennevalo-opastimesta.

Risteyksessä kerättiin palautetta jalankulkijoilta ja pyöräilijöiltä torstaina 21. lokakuuta. Palautetta antoivat niin alakouluikäiset kuin seniorikansalaiset. 

– Käyttäjäpalaute oli ilahduttavan positiivista. Yhtä vastaajaa lukuun ottamatta kaikki kertoivat zombie-valojen lisäävän turvallisuuden tunnetta. Punainen koettiin yleisesti huomiota herättävänä värinä, joka erityisesti pimeällä havahduttaa huomioimaan liikennettä paremmin. Osa vastaajista arvosti myös lisävalojen visuaalisuutta, kehuen sen tekevän katukuvasta kaupunkimaisemman, kertoo kyselyn toteuttaneen ja palautetta keränneen Varala Engineering Oy:n vanhempi asiantuntija Laura Riihentupa.  

Käyttäjät ehdottivat myös muita tapoja zombie-valojen toimintaperiaatteen käytölle. Ideoina oli muun muassa käyttää maahan heijastuvaa valoa muun muassa koulujen läheisyydessä, parkkihallien sisäänkäynneillä ja paikoissa, joissa on putoamisvaara. Useampi vastaaja toivoi tekniikkaa tuotavan myös autoilijoiden väylille. Varala Engineering Oy:n suunnitelmissa onkin myöhemmin selvittää zombie-valojen vaikutusta ajonopeuksiin.  

 

 

 

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 1.12.2021, 8:53

Porin kaupunki järjestää maanantaina 6. joulukuuta kello 11 perinteisen itsenäisyyspäivän muistojuhlan Keski-Porin kirkon sankariristillä. Itsenäisyyspäivänä lasketaan myös kaupungin seppeleet kaikilla Porin seitsemällä sankarihautausmaalla.

Paikallinen - 1.12.2021, 6:42

Lounais-Suomen poliisi valvoi tehostetusti pikkujoululiikennettä ja erityisesti rattijuopumuksia marraskuun kahtena viimeisenä viikonloppuna. Tehovalvonnassa jäi kahtena viikonloppuna kiinni yhteensä 23 rattijuopumuksesta epäiltyä kuljettajaa.

Paikallinen - 30.11.2021, 15:15

Fennia on saanut yhteistoimintaneuvottelut päätökseen. Yhtiö organisoi ja tehostaa toimintaansa asiakaskokemuksen ja kannattavuuden parantamiseksi. Keskeisin toteutettava muutos on yhtiön asiakaspalvelun uudelleen järjestäytyminen.

Paikallinen - 30.11.2021, 12:24

Porissa Mikkolantiellä syttyi pieni palonalku toimistorakennuksessa tänään puolenpäivän maissa. Paikalle lähti kaikkiaan kuusi pelastuslaitoksen yksikköä ja palo saatiin nopeasti sammutettua. Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja eikä mittavia omaisuusvahinkoja.

Paikallinen - 30.11.2021, 9:14

Viime kesänä ensimmäistä kertaa Porissa järjestetty Iskelmä Festivaali saa jatkoa, kun tulevana kesänä festivaaleja juhlitaan jälleen kahdella paikkakunnalla. Himoksella juhlinta alkaa torstaina 30.kesäkuuta ja Porissa päivää myöhemmin. Festivaaleilla esiintyvät mm. Kaija Koo, BEHM ja J.

Paikallinen - 30.11.2021, 6:39

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tehnyt Satakuntaan kaksi tartuntatautilain mukaista päätöstä rajoittaakseen koronavirustaudin leviämistä.

Paikallinen - 29.11.2021, 15:22

Porin yliopistokeskus on saanut 541 000 euron ylimääräisen ja kertaluonteisen opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän rahoituksen valtiolta.

Yhteensä kolmen miljoonaa jaettiin kuuden yliopistokeskuksen kesken, josta Porin saama osuus oli suurin.

Paikallinen - 29.11.2021, 13:47

Rakastat-teatteri kertoo, että vuodesta 2000 lähtien järjestetty Lain§uojattomat-teatterifestivaali järjestetään ensi vuonna viimeistä kertaa. Teatteri siirtyy valtionosuuden piiriin 2022.

Paikallinen - 29.11.2021, 11:35

Satakunnan pelastuslaitoksen johto on ilmoittanut henkilöstölle, että ulkoisen selvityksen loppuraportissa mainittuja säästöjä ei toteuteta ensi vuoden aikana, kertoo Satakunnan Kansa.

Paikallinen - 29.11.2021, 10:04

Satakunnan pelastuslaitoksessa on huomattava alimiehitys. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut korjausmääräyksen toimintavalmiudessa havaitun epäkohdan korjaamiseksi. Henkilöstö on jo aiemmin nostanut asiaa esille.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 29.11.2021, 9:27

Rauman Otanlahdessa juhannuksena järjestettävä RMJ on julkaissut tänään ensimmäiset artistikiinnityksensä kesälle 2022.

Raumalle on tulossa Grammy-palkittu Englannin menestynein elektrotrio Clean Bandit, saksalainen DJ Robin Schulz, JVG sekä Hollannista ponnistava DJ ja tuottaja R3hab.

Paikallinen - 29.11.2021, 6:38

Uuden Etelä-Afrikan koronavirusmuunnoksen vuoksi Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki launtaina kaksi kiireellistä päätöstä koskien rajanylityspaikkojen terveysturvallisuutta.

Paikallinen - 27.11.2021, 9:36

Narukerä avaa kautensa idän-kiertueella. Lauantain ottelussa vastassa Lappeenrannassa on Veiterä, sunnuntaina suuntana on Mikkeli ja vastustajana Kampparit. Kumpikin vastustajista avasti kautensa viime viikonloppuna voitoilla. 

Jalkapallo - 27.11.2021, 9:12

FC Jazz ja maalivahti Vili-Verneri Virtanen ovat tehneet kaudet 2022 ja 2023 kattavan jatkosopimuksen. Virtanen aloitti kuluneen kauden kakkosvahtina, mutta ansaitsi loppukaudesta hyvillä esityksillään pelaavan maalivahdin paikan, joka johti seitsemään pelattuun otteluun sisältäen yhden nollapeli

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 26.11.2021, 21:17

Kuuntele ottelun parhaat palat.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 26.11.2021, 15:03

Porin Teatterin tuore kiinnitys Maria Palmu on työskennellyt Porissa tammikuusta. Hänellä onkin todellinen ensi-iltojen suma takana, pelkästään syyskuussa kalenterissa oli neljä ensi-iltaa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 26.11.2021, 14:44

Lounais-Suomen poliisi pyytää edelleen havaintoja ja tietoja Lea Leikarin katoamiseen liittyen. Leikari katosi torstaina 11. maaliskuuta kotoaan Eurajoen Sydänmaalta. Viimeisin tieto Leikarista on torstai-iltana noin kello 19.30, jolloin hän oli kotonaan.

Paikallinen - 26.11.2021, 14:05

Tuoreen raportin mukaan Satakunta on edelleen leviämisvaiheessa, kun leviämisvaiheen kriteereistä täyttyy viisi seitsemästä.

Viime viikosta tilanne on kriteerien valossa muuttunut hieman huonompaan suuntaan positiivisten näytteiden osuuden osalta, mutta muutoin tilanne on ennallaan.

Paikallinen - 26.11.2021, 13:29

Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään kertonut, että ravintolarajoitukset kiristyvät leviämisvaiheen alueilla nyt sunnuntaina kello 00.00. Satakunta kuuluu leviämisvaiheen maakuntiin.

Paikallinen - 26.11.2021, 9:03

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry on myöntänyt Porille Nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaatin. Sertifikaatti on tunnustus kunnille, jotka edistävät kiitettävällä tavalla kunnan nuorten osallisuutta ja nuorisovaltuuston toimintamahdollisuuksia.