Viesti studioon

studio@radiopori.fi
Torstai, 21.
lokakuuta
2021.
Onnittelut -
Lohko

#pori

#radiopori

#pesäkarhut

#some

22.9.2021, 12:51 – päivitetty 24.9.2021, 6:40

Valo- ja ääniteos Porisontti avautuu Porttaalitunnelissa

Media

Taidekollektiivi SWartin ja muusikko Tapani Rinteen yhteistaideteos Porisontti aukeaa Porin Matkakeskuksen alikulkukäytävä Porttaaliin torstaina 23. syyskuuta. Taideteos on audiovisuaalinen kokemus, joka muuttuu eri vuorokauden- ja vuodenaikoina ja jonka voi havainnoida eri tavalla tunnelin eri osissa.

Porttaalin alikulku sijaitsee Porin kansallisessa kaupunkipuistossa, Matkakeskuksen ja ammattikorkeakoulukampuksen alueella. Tunnelin toimivuutta, esteettisyyttä ja turvallisuutta haluttiin parantaa hakemalla kohteeseen valotaiteen toteuttajaa portfoliohaulla kesällä 2020. Arkkitehti Esa Piirosen suunnitteleman alikulkutunnelin näyttelyvitriinit ovat olleet vajaakäytöllä jo vuosia. Porin kaupunki katsoi, että nimenomaan valotaide elävöittää kaupunkikuvaa ja siistii tunnelin yleisilmettä.

Tekijäksi valikoitui julkisen ympäristön taiteeseen ja valotaiteeseen keskittynyt taidekollektiivi SWart yhdessä porilaissyntyisen muusikon Tapani Rinteen kanssa. Teoksen toteuttamisen mahdollisti Taiteen edistämiskeskuksen Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -erityisavustus.

SWart on rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalo Sitowise Oy:n sisällä toimiva taidekollektiivi. Sen jäseniä ovat ympäristötaiteilija ja maisema-arkkitehti Suvi Saastamoinen, valotaiteilija Anssi Mäkinen, sekä hortonomi ja maisema-arkkitehti yo. Teo Rinne.

– Valmiissa teoksessa kaikkien tekijöiden vahvuudet ja tulkinta on saanut loistaa ja lopputulos on esteettisesti ja teknisesti toimiva ja ainutlaatuinen kokonaisuus, Saastamoinen kiteyttää.

Taideteos muuttaa 90 metriä pitkän alikulkutunnelin porilaiseksi mielikuvamaisemaksi. Vitriinien lasipintojen käsittely ja takana oleva valaistus laajentavat tilan rajoja ja luovat unenomaisen tunnelman yhdistettynä teokseen varta vasten sävellettyyn musiikkiin. Tunnelin läpi kulkee silmän korkeudessa piirtyvä abstrakti horisonttilinja, joka johdattaa katsetta ja kulkijaa läpi tilan ja haastaa tarkastelemaan tunnelia eri näkökulmista.

– Isossa roolissa teoksessa ovat myös heijastukset. Erilaiset lasien käsittelyt, valon kulma ja vastaheijastukset luovat katsojalle yllättäviä ja muuttuvia hetkiä tilan läpi kuljettaessa, kuvailee Saastamoinen.

Keskeisessä roolissa teoksessa on Tapani Rinteen säveltämä äänimaisema. Äänen on tarkoitus johdattaa kulkijaa tunnelissa äänen lähteelle ja luoda yhdessä visuaalisen sommitelman kanssa ainutlaatuinen tilakokemus, jossa katsoja voi hetkeksi unohtaa ympäröivän maailman ja upota porilaiseen mielikuvamaisemaan. Ennen tunnelissa kuului lähinnä junien kolina ja liikenteen äänet, nyt ne saavat rinnalleen pehmeän mutta mielenkiintoisen äänimaailman. Teokseen on luotu neljä erilaista sävellystä, jotka vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Myös valaistuksen värimaailma muuttuu sävellysten tahtiin neljä kertaa vuodessa.

– Muistelin, millaisia ääniä kuulin lapsuuteni ja nuoruuteni Porissa. Ja mietin, millaista äänimaisema on nykyajan kaupungissa eri vuodenaikoina. Päässäni lähti soimaan Pori-soundtrack. Toteutin sen puhaltimilla ja elektroniikalla, Rinne kertoo.

– Yksi teoksen hankinnan peruste oli viihtyisyyden lisäksi turvallisuuden parantaminen tunnelissa. Tunneli on nyt huomattavasti valoisampi ja houkuttelevampi. Teoksesta pääsevät nauttimaan myös tunnelin läpi kulkevan Citybussin matkustajat, Heli Nukki Porin kaupunkisuunnittelusta toteaa. 

Vitriinien taakse turvallisesti sijoitettuja uusia valaisimia on tunnelissa yhteensä reilu 70 kappaletta ja uusia kaiuttimia 4 kappaletta, jotka on toimittanut äänentoiston ja valaistustekniikan asiantuntija ja maahantuoja Studiotec Oy. Teoksen rakentamisen aikana erityisiä haasteita ovat tuottaneet teknisten laitteiden toimitusajat, jotka ovat pitkittyneet maailmanlaajuisen komponenttipulan vuoksi. Syyskuussa teos saadaan kuitenkin vihdoin valmiiksi ja viimeiset täydennykset äänitekniikan hiomiseksi tehdään vielä vuoden loppuun mennessä.

 

edit: 23.0 klo 06.35 - Korjattu arkkitehti Esa Piirosen nimi oikein.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 21.10.2021, 15:10

Eurajoella sijaitsevassa palvelukodissa iäkäs henkilö on menehtynyt rokottamattomalta hoitajalta tarttuneeseen koronavirukseen, kertoo Yle Pori.

Ylen tietojen mukaan sattuneesta on aikaa pari viikkoa.

Paikallinen - 21.10.2021, 12:59

Pori Jazzin toiminnanjohtajaksi on nimitetty Kristian Vainio. Vainio on kuulunut Pori Jazz 66 ry. hallitukseen ja ollut sen puheenjohtaja 2020 – 2021. Päätyönään tuore toiminnanjohtaja on ollut viimeksi Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy:n kehitysjohtajana.

Paikallinen - 21.10.2021, 7:52

Yli 60-vuotiaiden kolmansia koronarokoteannoksia aletaan jakaa Raumalla ja Porin perusturvan alueella näillä näkymin ensi viikolla. Asiasta uutisoi Yle Pori. Porin perusturva tekee päätöksen rokotusaikataulusta maanantaina.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 20.10.2021, 20:51

Ässien kiri kolmannessa erässä ei riittänyt KalPaa vastaan. Kotijoukkue otti voiton porilaisista lukemin 4–3.

Ässistä maalinteossa onnistuivat Alexander Ruuttu, Albin Eriksson ja Teemu Lepaus. Ruotsalaisvahvistus Erikssonille maali oli liigauransa ensimmäinen. 

Sisältää ääntä
Paikallinen - 20.10.2021, 14:28

Starttiraha edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Se myös turvaa yrittäjän toimeentuloa yritystoimintaa käynnistäessä. Kuka starttirahaa voi saada ja millaiseen toimintaan sitä voidaan myöntää? Haastattelussa starttiraha asiantuntija Hanna Uusitalo Satakunnan TE-toimistosta.

Sisältää ääntä
Paikallinen - 20.10.2021, 10:02

Uusi valtuustokausi alkoi Porissa kesäkuun kuntavaalien myötä. Seuraavan nelivuotiskauden valtuustosopimus allekirjoitettiin eilen Porin kaupungintalolla, jossa kaikki valtuustopuolueet vetivät nimensä paperiin, joka luo kehyksen seuraavien vuosien politiikalle.

Paikallinen - 20.10.2021, 8:17

Porin koulut osallistuivat syyskuussa valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon punnitsemalla oppilaiden lautasilta roskiin heittämän ruuan määrää. Tavoitteena oli, että roskiin heitettäisiin päivässä alle 10 grammaa ruokaa per oppilas.

Paikallinen - 20.10.2021, 8:13

Kankaanpään poliisi sai viime yönä noin yhden aikaan ilmoituksen Karviassa Sarvelantiellä tapahtuneesta auton ulosajosta. Tapahtumapaikalla puhallutettu, pakettiautolla ojaan ajanut epäilty mieskuljettaja puhalsi poliisin alkometriin noin 2,1 promillea.

Paikallinen - 20.10.2021, 8:06

Vuoden 2020 tulo- ja verotietojensa luovutusta tiedotusvälineiden käyttöön on vastustanut kaikkiaan yli 2 000 verovelvollista kansalaista. Satakunnan maakunnasta tietojen luovutuskieltoa on hakenut 48 henkilöä.

Paikallinen - 19.10.2021, 15:46

Poliisin valtakunnallisen valvontateeman mukaisesti Lounais-Suomen poliisi valvoi viime viikolla tehostetusti raskasta liikennettä alueellaan. Eniten puutteita havaittiin kuormien varmistuksessa sekä ajo- ja lepoaikojen noudattamisessa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 19.10.2021, 14:53

Porissa Tiiliruukissa toimiva Marvaco on Pohjoismaiden suurin fleksolaattojen valmistaja ja johtava pakkausaineistojen tuotantoyhtiö. Fleksopainolla tarkoitetaan kohopainomenetelmää, jossa painolaattana käytetään joustavaa materiaalia.

Jääkiekko - 19.10.2021, 12:23

31-vuotias kanadalaispuolustaja Shawn Lalonde on Ässien tuore hankinta. Puolustaja on tehnyt kovaa jälkeä viimeisinä vuosina Euroopan huippusarjoissa. Lalonde on voittanut kolme kertaa Saksan pääsarjan DEL-liigan puolustajien maalipörssin ja kerran puolustajien pistepörssin.

Paikallinen - 19.10.2021, 8:18

Satakuntaliitto toteutti Satakunnan korkeakoulutuksen kehittämistä koskevan selvitystyön, jonka loppuraportista saatiin kaikkiaan 13 lausuntoa.

Paikallinen - 18.10.2021, 14:07

Influenssarokotukset alkavat Porin perusturvassa marraskuun 1. päivä. Uusia eriä rokotetta tulee pitkin talvea viikoittain.

Paikallinen - 18.10.2021, 6:55

Ruoanlaitosta johtunut tulipalo työllisti pelastuslaitosta ja poliisia lauantaina Messintiellä Porin Pormestarinluodossa. Palo syttyi rasvakattilasta. Osa huoneiston asukkaista kävi ensihoidon tarkastettavana.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 16.10.2021, 19:55

Kuuntele parhaat palat nuottia klikkaamalla.

Paikallinen - 16.10.2021, 8:49

Koronapotilaiden sairaanhoidon tarve on yhä korkealla tasolla Satakunnassa.

Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 10 Covid-potilasta, joista 2 on tehohoidossa. Perusterveydenhuollon yksiköiden vuodeosastolla on 8 iäkästä potilasta. 

Paikallinen - 15.10.2021, 13:51

Pori Jazzin hallituksen puheenjohtaja Kristian Vainio kertoo Ylelle, että festivaali ei ole etsimässä uutta toimitusjohtajaa. Tehtävää hoitanut Miika Ranne jätti paikkansa keväällä.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 15.10.2021, 11:43

Uusi liigakausi on startannut koronan sävyttämän viime kauden jälkeen. Porin Ässillä on haastattelua tehdessä 13 ottelua takana, joista kasassa on kolme kolmen pisteen voittoa.

Paikallinen - 15.10.2021, 10:02

Tervasmäen ja Haistilan välillä Nakkilassa tapahtui perjantaina aamulla kahden henkilöauton välinen perääajo. Pelastuksen saapuessa paikalla etummaisena ollut ajoneuvo oli jo poistunut paikalta. Peräänajanut henkilöauto ajautui ulos tieltä päin valotolppaa. Henkilöautossa oli kaksi osallista.