Viesti studioon

studio@radiopori.fi
Sunnuntai, 17.
lokakuuta
2021.
Onnittelut -
Lohko

#pori

#radiopori

#pesäkarhut

#some

17.9.2021, 6:43 – päivitetty 17.9.2021, 15:23

Satakunta on leviämisvaiheessa, ilmaantuvuus ja positiivisten näytteiden osuus on noin kaksinkertaistunut viikossa

Satakunta on jälleen siirtynyt koronan osalta leviämisvaiheeseen toteaa alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä. Hallituksen aiemmin syyskuussa hyväksymää hybridistrategian päivitystä ollaan vasta ottamassa käyttöön, joten toistaiseksi epidemiologiset vaiheet on ohjeistettu määrittelemään entiseen tapaan. Ilmaantuvuus on viikossa yli kaksinkertaistunut 65 tapaukseen sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajanjaksolla, ja sen ennustetaan edelleen nousevan lähipäivinä akkutehtaan laajan epidemian ja lukuisten joukkolatistusten vuoksi. Positiivisten näytteiden osuus on lähes kaksinkertaistunut ja sen ennustetaan edelleen nousevan. Tartunnanjäljitys on ollut tähän saakka hyvin tehokasta, mutta viikonlopusta lähtien Porin perusturvan ja Keski-Satakunnan tartunnanjäljitys on voimakkaasti kuormittunut, mikä aiheuttaa viivettä henkilökohtaisiin yhteydenottoihin.

Karanteeniin asetettiin viime viikolla ainakin 393 altistunutta. 16.9.2021 eristyksessä oli noin 140 Covid-19 potilasta ja karanteenissa asetettu arviolta noin 840 altistunutta. Nämä luvut ovat osittain arvioita, sillä kaikkia tapauksia ei ole ruuhkan vuoksi pystytty vielä viemään rekisteriin. Tartunnanlähteistä 25 %:ia on samasta taloudesta (18/71), lähipiistä ja ystävistä 10 %:ia (7/71), työpaikalta 13 %:ia (9/71), yksityisestä bussimatkasta Leville 11 %:ia (8/71). Lisäksi 4 tartuntaa on todettu kehitysvammaisten palveluasumisessa ja vuorohoitoyksikössä, 1 päiväkotitartunta ja lisäksi 2 tartuntaa alakoulussa, jotka liittyvät viime viikolla todettuihin tapauksiin (sama tartuntaketju).

Joukkoaltistuksia on viime viikon lopusta lähtien ollut poikkeuksellisen paljon. Päiväkoti- ja koulualtistuksia on ollut useita ja kaikista on tiedotettu erikseen. Levin bussimatkaan liittyvään tartuntaketjuun on tullut kaikkiaan 12 tartuntaa. Eniten työllistää akkutehtaan laaja koronaepidemia. Eilisen kokouksen jälkeen on ilmaantunut 47 uutta varmistettua tapausta eli akkutehtaan alihankkijoiden ja BASF:n organisaatiossa on nyt todettu yhteensä 86 tartuntaa. Altistuneita on tunnistettu noin 200 henkilöä. Seuraava epidemiapalaveri pidetään tänään perjantaina ja tilanteesta tieotetaan tarkemmin sen jälkeen illalla.

Viikolla 36 otettiin Satakunnassa yhteensä 4929 näytettä, joista 1,5 % oli positiivisia. Edellisellä viikolla positiivisia näytteitä oli 0,6 %.

Keitä sairastuneet ovat nyt? 

Sairastuneet ovat pääsääntöisesti rokottamattomia tai vain yhden rokoteannoksen saaneita henkilöitä. 80 % on alle 40 vuotiaita. Joukossa on muutamia kaksi rokoteannosta saanutta, mutta kaiken kaikkiaan rokotuksen suojateho etenkin vaikeaa sairautta kohtaan on erinomainen ja tartuntaakin ajatellen varsin hyvä.
Sairaalahoidon tarve ei Satakunnassa ole lisääntynyt, perusterveydenhuolto kuormittuu koronatoimista 

Satasairaalassa erikoissairaanhoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita osastohoidossa. Terveyskeskuksen vuodeosastolla ei myöskään ole koronapotilaita. Tyksin erityisvastuualueella oli keskiviikkona yhteensä neljä potilasta teho-osastolla.
Perusterveydenhuolto on Satakunnassa tällä hetkellä hyvin kuormittunut koronaepidemian hallintaan käytetyistä toimista. Näytteiden otto, matkalta palaavien testaus, tartunnanjäljitys ja rokottaminen vievät erittäin paljon voimavaroja. 

Alueelliset suositukset Satakunnassa
• Maskisuositus on ennallaan
o Maskin käytöstä ja turvaväleistä ei pidä tässä vaiheessa luopua. Varotoimenpiteitä, mukaan lukien maskin käyttöä tulee jatkaa edelleen maskisuosituksen mukaisesti.
o Akkutehtaan tilanne on varoittava esimerkki siitä, miten laajoja altistustilanteita ja tautiryppäitä voi syntyä, kun rokotuskattavuus ei vielä ole toivotulla tasolla. 
• Opetuksen järjestäminen, ennallaan
• Harrastustoiminta ja leirit, ennallaan
• Etätyösuositus, ennallaan
o STM:n etätyösuositus kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueille voimassa nyt 30.9.2021 
• Kokoontumisrajoitukset yksityistilaisuuksista, ennallaan
• Julkisten tilojen käyttö, ennallaan
• AVI:n päätökset
o AVIn asettamia kokoontumisrajoituksia ei ole, mutta muistutetaan, että kaikkien julkisten ja yksityisten toimijoiden tulee edelleen huomioida tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset tilojen hygieniavaatimukset toiminnassaan. Osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, heille annetaan ohjeet tartuntojen leviämistä estävistä toimista ja riittävän etäisyyden pitämisestä ja tilojen pinnat puhdistetaan tehostetusti.
• Valtioneuvoston tänään voimaan tulleella päätöksellä 
o Ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 09-01 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-02. Aukiolon rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruokien myyntiä. 
o Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista.
o Jokaisella asiakkaalla tulee edelleen sisätiloissa olla oma istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu ulkoterasseilla.
o Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille. Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä. 

Satakunnassa voimassa olevat suositukset löytyvät täältä.

Uusimmat uutiset

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 16.10.2021, 19:55

Kuuntele parhaat palat nuottia klikkaamalla.

Paikallinen - 16.10.2021, 8:49

Koronapotilaiden sairaanhoidon tarve on yhä korkealla tasolla Satakunnassa.

Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 10 Covid-potilasta, joista 2 on tehohoidossa. Perusterveydenhuollon yksiköiden vuodeosastolla on 8 iäkästä potilasta. 

Paikallinen - 15.10.2021, 13:51

Pori Jazzin hallituksen puheenjohtaja Kristian Vainio kertoo Ylelle, että festivaali ei ole etsimässä uutta toimitusjohtajaa. Tehtävää hoitanut Miika Ranne jätti paikkansa keväällä.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 15.10.2021, 11:43

Uusi liigakausi on startannut koronan sävyttämän viime kauden jälkeen. Porin Ässillä on haastattelua tehdessä 13 ottelua takana, joista kasassa on kolme kolmen pisteen voittoa.

Paikallinen - 15.10.2021, 10:02

Tervasmäen ja Haistilan välillä Nakkilassa tapahtui perjantaina aamulla kahden henkilöauton välinen perääajo. Pelastuksen saapuessa paikalla etummaisena ollut ajoneuvo oli jo poistunut paikalta. Peräänajanut henkilöauto ajautui ulos tieltä päin valotolppaa. Henkilöautossa oli kaksi osallista.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 15.10.2021, 9:48

Satakunnan ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisillalle luovutettavat käädyt on suunnitellut muotoilija ja kultaseppä Assi Arnimaa-Leinonen. Hänen kädenjälkeään on nähty monissa timanttisormus- ja hopeakorumallistoissa.

Paikallinen - 15.10.2021, 9:06

Aluehallintovirastot ovat kuluneen viikon aikana keskustelleet ravintoloiden ja tapahtumanjärjestäjien kanssa koronapassin käytännöistä. Asiasta uutisoi Yle.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 14.10.2021, 14:48

Uusyrityskeskus Enter Satakunta tarjoaa maksutonta yrityksen perustamisneuvontaa Satakunnan alueella. Yrityskehittäjä Jari Keinonen kertoo, että kaikki lähtee liikeideasta, mutta täysin valmista ideaa ei tarvita vaan yritysneuvonta myös auttaa idean kehittämisessä.

Paikallinen - 14.10.2021, 13:01

Poliisi sai aamulla noin puoli seitsemän aikaan tiedon Kalannintiellä tapahtuneesta onnettomuudesta. Onnettomuus tapahtui Uudenkaupungin ja Laitilan välillä, Alsilantien risteyksen kohdilla.

Sisältää kuvan
Pesäpallo - 14.10.2021, 12:53

Kaudella 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja pesäpalloliikkeen suurimpana lisenssiseurana palkittu Pesäkarhut päivittää organisaatiotaan. Lyhyen ja tehokkaan hakuprosessin jälkeen seura on palkannut uuden toiminnanjohtajan. Samalla Pesäkarhut päivittää myös seuran hallinnollisia toimenkuvia.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 14.10.2021, 10:00

Vuoden 2022 talousarvioehdotus ei tuo suuria muutoksia tai yllätyksiä verrattuna kaupunginhallituksen elokuussa vahvistamaan kehykseen. Tulos jää edelleen 6,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.  Esitys ei pidä sisällään korotuksia kunnallisveroprosenttiin eikä kiinteistöveroprosentteihin.

Paikallinen - 14.10.2021, 9:20

Porin Lyseon ja Porin suomalaisen yhteislyseon yhdistymisessä syntyneen uuden koulun nimeksi varmistui eilen sivistyslautakunnan hyväksymänä Porin Lyseon koulu. Uusi nimi otetaan käyttöön 1.8.2022 alkaen.

Paikallinen - 14.10.2021, 6:34

Koronatilanne on rauhoittumassa Rauman telakalla keskiviikkona päättyneiden laajojen testauksien myötä. RMC, telakan verkostoyritykset ja Rauman terveysviranomaiset ovat tällä viikolla testauttaneet noin 350 rakenteilla olevan laivan parissa työskentelevää henkilöä.

Paikallinen - 13.10.2021, 15:05

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut Rauman kunnan alueelle määräyksen pakollisista terveystarkastuksista ajalle 13.10.2021-2.5.2022.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.10.2021, 13:16

Ainutlaatuinen Dingo-ilmiö saa oman musikaalinsa Rauman kesäteatterissa kesällä 2022.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 13.10.2021, 12:44

Heikki Partinen on toiminut Porissa Hertzin autovuokraamossa yrittäjänä nyt viitisen vuotta. Mukana yrityksessä ovat myös puoliso ja poika. Autojen määrä on jopa tuplaantunut viidessä vuodessa ja puhelimen päässä päivystetään 24/7.

Paikallinen - 13.10.2021, 8:28

Kasitien ohituskaistahanke on saatu nyt päätökseen kun kaikkiaan kolme ohituskaistaparia on saatu valmiiksi. Turun ja Porin välisellä tieosuudella on rakennettu kolmea ohituskaistaa vuosien 2020 ja 2021 välisenä aikana.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 12.10.2021, 15:06

Porin keskustan vesialueilla valmistaudutaan kovaa vauhtia talven tuloon. Raumanjuovan ylittävä Niittäjänsilta asuntomessualueella nostetaan talviteloille tänään tiistaina. Myös veneilykausi alkaa olla tältä vuodelta ohi, ja venelaitureiden purkutyöt aloitetaan tämän viikon perjantaina.

Paikallinen - 12.10.2021, 7:50

Porin tekniseksi toimialajohtajaksi on valittu diplomi-insinööri Markku Koppelomäki. Valinta tehtiin Porin kaupunginvaltuuston eilisessä kokouksessa. Päätös syntyi virkavaalissa lukemin 32-26. Yksi ääni hylättiin. Koppelomäki voitti äänestyksessä Olli-Pekka Kumpulan.

Paikallinen - 12.10.2021, 7:36

Rauman Satama Oy on saavuttanut 3000:nen tapaturmattoman päivän rajapyykin. Vuosia kokonaisvaltaisesti turvalliseen työskentelyyn panostaneen sataman turvallinen arki on jatkunut siis nyt jo yli kahdeksan vuoden ajan ilman yhtään poissaoloon johtanutta tapaturmaa.