Viesti studioon

studio@radiopori.fi
Maanantai, 6.
heinäkuuta
2020.
Onnittelut -
Lohko

#pori

#radiopori

#pesäkarhut

#some

1.6.2020, 9:14 – päivitetty 1.6.2020, 12:55

Porin talous täysin kuralla - tulorahoitus ei riitä edes juokseviin menoihin

Tarkastuslautakunta on saanut valmiiksi vuotta 2019 koskevan arviointikertomuksen. Porin kaupungin tilikauden tulos oli -28,9 miljoonaa euroa ja kaupunkikonsernin tilikauden alijäämä oli 19,6 miljoonaa euroa. Sekä kaupungin tappiollinen tulos, että kaupunkikonsernin tilikauden alijäämä tuplaantuivat edellisen vuoden tilinpäätösluvuista vuonna 2019. Porin kaupungin heikko taloudellinen tilanne erottuu selvästi, kun vertaillaan Suomen 12 suurimman kaupungin tuloksia keskenään. Porin kaupungin tulos asukasta kohden oli huonoin kyseisessä vertailussa. Myös rahoitusvarallisuusvertailussa Porin kaupungin tase näyttää pahasti velkaantuneelta ollen 12 suurimman kaupungin joukossa toiseksi heikoin. 

Tarkastuslautakunta kiinnitti vuotta 2018 käsitelleessä arviointikertomuksessaan huomiota siihen, ettei kaupungin vuosikate riittänyt kattamaan käyttöomaisuuden poistokustannuksia. Näin olen kaupungin tulorahoitus ei riittänyt edes juokseviin menoihin. Porin kaupunginvaltuusto käsittelee arviointikertomuksen kokouksessaan 15. kesäkuuta.

– Tarkastuslautakunnan ydintehtävä on arvioida, ovatko kaupunginvaltuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. Tarkastuslautakunnan asema on kuntalain mukaan suvereeni ja riippumaton. Lautakunnan vuosittaiset arviointihavainnot antavat suuntaa ja sisältävät parantamisehdotuksia strategiselle suunnittelulle ja poliittiselle päätöksenteolle, sanoo tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kaarina Ranne.

Kaupunginhallituksen lausunnon mukaan vuonna 2018 on toteutettu tai käynnistetty taloudellisilta vaikutuksiltaan merkittäviä ulkoisia selvityksiä, joiden taloutta kohentavat vaikutukset eivät kuitenkaan näy välittömästi kaupungin taloudessa. Tarkastuslautakunta korostaa uudistus- ja säästötoimenpiteiden välittömien vaikutusten tärkeyttä.   

Vuoden 2019 arviointikertomuksessa korostetaan muun muassa perusturvan ennalta ehkäisevien palveluiden tärkeyttä, jotta vältytään joutumista raskaampien palveluiden piiriin. 

– Porissa kehitetty mobiililääkäritoiminta on osoittautunut varsin innovatiiviseksi ja mahdollisesti taloudellisesti tehokkaaksi toimintamuodoksi. Mobiilitoiminta palvelee muun muassa kotihoidon ammattilaisia ja toiminnan ansiosta esimerkiksi Satasairaalan perusturvalta laskuttamia siirtoviivemaksuja on saatu vähennettyä, toteaa tarkastusjohtaja Niko Poskiparta.

Opetusyksikön osalta tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota siihen, että erityistä tukea tarvitseva oppilas saisi opetusta siinä muodossa, joka hänelle parhaiten soveltuu. Opetuksen järjestämisessä tulee huolehtia siitä, ettei erityisen tuen opetus jakaudu liiaksi kahtia vahvasti tuettuihin erityiskouluihin ja yleisopetuksen joukossa selviäviin erityisen tuen oppilaisiin.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 6.7.2020, 14:36

Satakunnan Osuuskauppa avaa tämän viikon perjantaina uuden Sale-myymälän Porin keskustaan, entiseen pääpostin tilaan osoitteeseen Yrjönkatu 6.

Paikallinen - 6.7.2020, 14:34

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut tänään satakuntalaisen leipomoyrityksen toimitusjohtajan ja leipomon esimiehen kummankin työturvallisuusrikoksista 30 päiväsakon sakkorangaistuksiin.

Paikallinen - 6.7.2020, 6:58

Rock in the City -festivaali järjestetään Porin Kirjurinluodossa 21.-22.elokuuta. Koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi valtaosa kesän festivaaleista on peruutettu. Yleisötapahtumien rajoituksia lievennetään elokuuss.

Urheilu - 6.7.2020, 6:48

Naisten Superpesiksen huippuottelussa saatiin jännitystä koko rahan edestä, kun Porin Pesäkarhut otti voiton Lapuan Virkiästä kotiutusjuoksukilpailun jälkeen sunnuntaina Lapualla.

Jääkiekko - 3.7.2020, 15:31

Ässien osalta tuleva kausi käynnistyy harjoitusottelulla Isomäki Areenassa keskiviikkona 5. elokuuta Kasitien derbyllä Ässät - Vaasan Sport. Samalla viikolla Ässien ottelut jatkuvat perinteisen Pitsiturnauksen merkeissä. Turnaus järjestetään tänä vuonna erityisjärjestelyin.

Paikallinen - 3.7.2020, 15:30

Kaksi miestä tuomittiin neljän ja neljän ja puolen vuoden vankeuteen Tampereen panttivankitapauksessa. Lisäksi heidät tuomittiin maksamaan uhrille erilaisia korvauksia yli 25 000 euroa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 3.7.2020, 11:16

Porissa morsius- ja juhlapukuja myyvä ja vuokraava Porin Juhlava on monelle juhlia järjestäneelle tuttu paikka. Noin 20 vuotta Valtakadulla palvelleen yrityksen taustalla ovat siskokset Elina Haanpää sekä Sanna Hekkala, joka vieraili tällä viikolla Radio Porin Torstain kahvivieraana.

Paikallinen - 3.7.2020, 10:18

Ulvilassa Helsingintien varrella olevalla peltoliittymällä tapahtui tänään aamulla noin 08.30 aikaan yksittäisen veturin ja kuorma-auton välinen liikenneonnettomuus. Veturi ja kuorma-auto olivat molemmat kulkeneet Helsingin suuntaan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 3.7.2020, 10:01

Pori Jazz on julkaissut 18 ensimmäistä ensi vuoden esiintyjäänsä, joiden joukosta löytyvät muun muassa yhdysvaltalainen megatähti John Legend, brittiartisti Emeli Sandé sekä jazzlegenda Chick Corea.

Pesäpallo - 3.7.2020, 8:44

Heinäkuun ensimmäisessä ottelussa Pesäkarhut kohtaa ensimmäistä kertaa oman runkosarjalohkonsa ulkopuolisen joukkueen, kun Kempeleen Kiri matkaa pohjoisesta haastamaan porilaiset kotiottelussa KeKi on alkukautensa aikana pelannut otteluita omia lohkotovereitaan Lapuan Virkiää ja Seinäjoen Maila-J

Paikallinen - 2.7.2020, 15:25

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueelle on myönnetty tulevalle metsästyskaudelle pyyntilupia 2642 kpl hirvelle, 11834 kpl valkohäntäpeuralle ja 49 kpl kuusipeuralle. Yhdellä pyyntiluvalla voidaan kaataa yksi aikuinen hirvieläin tai kaksi vasaa.

Paikallinen - 2.7.2020, 14:20

Koronakevään jälkeen kotimaan matkailu on startannut ja lämmin kesäkuu toi kuukauden aikana Yyteriin yli 90 000 kävijää. 

Paikallinen - 2.7.2020, 12:43

ABC-kylmäaseman rakentaminen Noormarkkuun on saatu valmiiksi. Polttonestejakelimo sijaitsee Finpyyntiellä S-market Noormarkun lähellä - tien toisella puolella.  Asemalla on myynnissä viisi polttonestelaatua: 95E10, 98E10, SmartDiesel, E85 ja MPÖ.

Paikallinen - 2.7.2020, 10:53

Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien MTK-tuottajaliitot järjestävät lauantaina 1.8.2020 naakkojen sekä muiden haittalintujen jahtipäivän. Käytännön jahdit järjestetään yhteistyössä viljelijöiden ja paikallisten metsästäjien ja metsästysseurojen kanssa eri puolilla maakuntia.

Paikallinen - 2.7.2020, 10:37

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ovat tehneet keväällä ja alkukesällä 2020 koronavirukseen liittyvää valvontaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Valvonnan kohteena ovat olleet kaupan, ravintola-alan sekä kiinteistö- ja siivousalan työpaikat.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 2.7.2020, 9:14

Porispere-festivaalin piti viettää elokuussa 10-vuotisjuhlaansa, mutta koronaepidemia laittoi festarikesän jäihin. Nyt kuitenkin konsertoidaan ulkoilmassa pienimuotoisemmin: Porispere-organisaatio järjestää kolme hyvän mielen Minispere-konserttia elokuun alussa.

Paikallinen - 2.7.2020, 7:04

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona vuonna 88 syntyneen miehen todennäköisin syin kahdesta tapon yrityksestä epäiltynä. Asiasta kertoo Satakunnan Kansa.

Paikallinen - 1.7.2020, 14:25

Porin kaupunkikeskusta ry eli Porikorttelit ja Elävät Kaupunkikeskustat ry ovat julistaneet kilpailun, jolla haetaan uusia, innovatiivisia tai älykkäitä keskustatekoja sekä Porin kaupunkikeskustaan positiivisesti vaikuttavia asioita.

Paikallinen - 1.7.2020, 10:19

Lennot Porin ja Helsingin välillä alkavat uudestaan koronatauon jälkeen maanantaina 6. heinäkuuta. Heinäkuussa lentoja on päivittäin kaksi molempiin suuntiin. Pori–Helsinki-väliä liikennöivä Budapest Aircraft Service lentää toistaiseksi kahdesti päivässä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 1.7.2020, 7:57

Tuoreen 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan teettämän kyselytutkimuksen mukaan kotimaanmatkailulle on juuri nyt kysyntää. 67 prosenttia vastaajista kertoo matkustavansa tänä kesänä Suomessa, kun vielä tämän vuoden maaliskuussa vastaava luku oli kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän.