Viesti studioon

studio@radiopori.fi
Maanantai, 6.
heinäkuuta
2020.
Onnittelut -
Lohko

#pori

#radiopori

#pesäkarhut

#some

1.6.2020, 12:51 – päivitetty 1.6.2020, 15:07

Luonnonhoitotoimenpiteiden raportti kertoo Yyterin dyynien nopeasta kehityksestä

Media

Yyterin santojen luonnonhoitotoimenpiteiden seurantaraportti on valmistunut. Raportti kertoo koko santojen alueen dyynien topografian ja kasvillisuuden muutoksista viimeisen kymmenen vuoden ajalta sekä ohjaa kunnostettavana olevan alueen tulevia hoitotoimenpiteitä. Dyyniluonnon hoitotoimet, kuten istutukset ja tuuliaitojen asennukset, jatkuvat tällä viikolla Yyterissä.

Koko santojen alueen dyynien muotojen ja kasvillisuuden muutoksien tutkimiseen on käytetty Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistoja vuosilta 2008, 2014 ja 2018 sekä kasvillisuusselvityksiä vuosilta 2009 ja 2019.

– Käsittääkseni tämä on Suomessa ainutlaatuinen aineisto dyyniluontotyyppien muutoksista, kertoo raportin laatinut Antti Mäkelä.

Viime vuodet ovat olleet otollisia uusien dyynien muodostumiselle Yyterissä. Rannalle on tullut aaltojen vaikutuksesta runsaasti uutta hiekkaa, jota tuuli on edelleen kasannut dyyneiksi. Santojen eteläosaan on kymmenessä vuodessa syntynyt paikoin kaksi uutta dyynivallia. Raportin merkittävin havainto on kuitenkin dyynien kasvillisuudessa tapahtunut varsin nopea muutos.

Dyynit muodostavat rannalle eri dyynityyppien kehityssarjan, jotka eroavat toisistaan kasvillisuudeltaan. Lähimmäksi rantaviivaa syntyvät alkiodyynit, jotka ovat yksittäisiä, yleensä rantavehnän tai suola-arhon ympärille syntyviä pieniä dyyniä. Näiden takana sijaitsevat ensimmäiset yhtenäiset dyynivallit, niin sanotut valkeat dyynit, joiden kasvillisuus koostuu yksinomaan rantavehnästä. Näiden takana sijaitsevat harmaat dyynit, joille tunnusomaisen värin antavat jäkälät, sammalet ja heinät. Viimeisenä kehityssarjassa ja kauimpana rantaviivasta sijaitsevat metsäiset dyynit.

Vuosien 2009 ja 2019 dyynityyppejä verratessa havaittiin, että Santojen eteläosissa alueilla, joilla aiemman kartoituksen aikaan sijaitsivat alkiodyynit, kasvoi nykyisin harmaiden dyynien kasvillisuus.

– Tämä on rantadyynien normaalia kehitystä, mutta hätkähdyttävää on ollut sen nopeus. Kymmenessä vuodessa dyynin kasvillisuus on muuntunut täysin, hämmästelee Mäkelä.

Vaikka muualla rannalla dyynien kehitys on ollut nopeaa, on kaupungin alueella sijaitsevan kuluneen ja ennallistamistoimenpiteiden piirissä olevan alueen palautuminen ollut hidasta. Vaikka tuuliaitojen asentamisella ja rantavehnän istuttamisella on saatu näkyviä tuloksia, ollaan kuitenkin kaukana tilanteesta, jossa dyynillä olisi eroosiolta suojaava yhtenäinen kasvipeite.

Dyynien palautumista uimarannan alueella ovat vaikeuttaneet vähälumiset talvet, jotka erodoivat kasvipeitteetöntä dyyniä sekä aiemmin kuvatun kaltaisen uusia dyynejä muodostavan prosessin häiriytyminen virkistyskäytön seurauksena.

– Positiivista hoitotoimenpiteissä on kuitenkin se, että ilman niitä uimarannan alueen dyynit olisivat todennäköisesti menetetty. Hoitotoimenpiteitä on kuitenkin jatkossa tehostettava, toteaa Mäkelä.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 6.7.2020, 14:36

Satakunnan Osuuskauppa avaa tämän viikon perjantaina uuden Sale-myymälän Porin keskustaan, entiseen pääpostin tilaan osoitteeseen Yrjönkatu 6.

Paikallinen - 6.7.2020, 14:34

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut tänään satakuntalaisen leipomoyrityksen toimitusjohtajan ja leipomon esimiehen kummankin työturvallisuusrikoksista 30 päiväsakon sakkorangaistuksiin.

Paikallinen - 6.7.2020, 6:58

Rock in the City -festivaali järjestetään Porin Kirjurinluodossa 21.-22.elokuuta. Koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi valtaosa kesän festivaaleista on peruutettu. Yleisötapahtumien rajoituksia lievennetään elokuuss.

Urheilu - 6.7.2020, 6:48

Naisten Superpesiksen huippuottelussa saatiin jännitystä koko rahan edestä, kun Porin Pesäkarhut otti voiton Lapuan Virkiästä kotiutusjuoksukilpailun jälkeen sunnuntaina Lapualla.

Jääkiekko - 3.7.2020, 15:31

Ässien osalta tuleva kausi käynnistyy harjoitusottelulla Isomäki Areenassa keskiviikkona 5. elokuuta Kasitien derbyllä Ässät - Vaasan Sport. Samalla viikolla Ässien ottelut jatkuvat perinteisen Pitsiturnauksen merkeissä. Turnaus järjestetään tänä vuonna erityisjärjestelyin.

Paikallinen - 3.7.2020, 15:30

Kaksi miestä tuomittiin neljän ja neljän ja puolen vuoden vankeuteen Tampereen panttivankitapauksessa. Lisäksi heidät tuomittiin maksamaan uhrille erilaisia korvauksia yli 25 000 euroa.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 3.7.2020, 11:16

Porissa morsius- ja juhlapukuja myyvä ja vuokraava Porin Juhlava on monelle juhlia järjestäneelle tuttu paikka. Noin 20 vuotta Valtakadulla palvelleen yrityksen taustalla ovat siskokset Elina Haanpää sekä Sanna Hekkala, joka vieraili tällä viikolla Radio Porin Torstain kahvivieraana.

Paikallinen - 3.7.2020, 10:18

Ulvilassa Helsingintien varrella olevalla peltoliittymällä tapahtui tänään aamulla noin 08.30 aikaan yksittäisen veturin ja kuorma-auton välinen liikenneonnettomuus. Veturi ja kuorma-auto olivat molemmat kulkeneet Helsingin suuntaan.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 3.7.2020, 10:01

Pori Jazz on julkaissut 18 ensimmäistä ensi vuoden esiintyjäänsä, joiden joukosta löytyvät muun muassa yhdysvaltalainen megatähti John Legend, brittiartisti Emeli Sandé sekä jazzlegenda Chick Corea.

Pesäpallo - 3.7.2020, 8:44

Heinäkuun ensimmäisessä ottelussa Pesäkarhut kohtaa ensimmäistä kertaa oman runkosarjalohkonsa ulkopuolisen joukkueen, kun Kempeleen Kiri matkaa pohjoisesta haastamaan porilaiset kotiottelussa KeKi on alkukautensa aikana pelannut otteluita omia lohkotovereitaan Lapuan Virkiää ja Seinäjoen Maila-J

Paikallinen - 2.7.2020, 15:25

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueelle on myönnetty tulevalle metsästyskaudelle pyyntilupia 2642 kpl hirvelle, 11834 kpl valkohäntäpeuralle ja 49 kpl kuusipeuralle. Yhdellä pyyntiluvalla voidaan kaataa yksi aikuinen hirvieläin tai kaksi vasaa.

Paikallinen - 2.7.2020, 14:20

Koronakevään jälkeen kotimaan matkailu on startannut ja lämmin kesäkuu toi kuukauden aikana Yyteriin yli 90 000 kävijää. 

Paikallinen - 2.7.2020, 12:43

ABC-kylmäaseman rakentaminen Noormarkkuun on saatu valmiiksi. Polttonestejakelimo sijaitsee Finpyyntiellä S-market Noormarkun lähellä - tien toisella puolella.  Asemalla on myynnissä viisi polttonestelaatua: 95E10, 98E10, SmartDiesel, E85 ja MPÖ.

Paikallinen - 2.7.2020, 10:53

Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien MTK-tuottajaliitot järjestävät lauantaina 1.8.2020 naakkojen sekä muiden haittalintujen jahtipäivän. Käytännön jahdit järjestetään yhteistyössä viljelijöiden ja paikallisten metsästäjien ja metsästysseurojen kanssa eri puolilla maakuntia.

Paikallinen - 2.7.2020, 10:37

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ovat tehneet keväällä ja alkukesällä 2020 koronavirukseen liittyvää valvontaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Valvonnan kohteena ovat olleet kaupan, ravintola-alan sekä kiinteistö- ja siivousalan työpaikat.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 2.7.2020, 9:14

Porispere-festivaalin piti viettää elokuussa 10-vuotisjuhlaansa, mutta koronaepidemia laittoi festarikesän jäihin. Nyt kuitenkin konsertoidaan ulkoilmassa pienimuotoisemmin: Porispere-organisaatio järjestää kolme hyvän mielen Minispere-konserttia elokuun alussa.

Paikallinen - 2.7.2020, 7:04

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona vuonna 88 syntyneen miehen todennäköisin syin kahdesta tapon yrityksestä epäiltynä. Asiasta kertoo Satakunnan Kansa.

Paikallinen - 1.7.2020, 14:25

Porin kaupunkikeskusta ry eli Porikorttelit ja Elävät Kaupunkikeskustat ry ovat julistaneet kilpailun, jolla haetaan uusia, innovatiivisia tai älykkäitä keskustatekoja sekä Porin kaupunkikeskustaan positiivisesti vaikuttavia asioita.

Paikallinen - 1.7.2020, 10:19

Lennot Porin ja Helsingin välillä alkavat uudestaan koronatauon jälkeen maanantaina 6. heinäkuuta. Heinäkuussa lentoja on päivittäin kaksi molempiin suuntiin. Pori–Helsinki-väliä liikennöivä Budapest Aircraft Service lentää toistaiseksi kahdesti päivässä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 1.7.2020, 7:57

Tuoreen 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan teettämän kyselytutkimuksen mukaan kotimaanmatkailulle on juuri nyt kysyntää. 67 prosenttia vastaajista kertoo matkustavansa tänä kesänä Suomessa, kun vielä tämän vuoden maaliskuussa vastaava luku oli kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän.