Viesti studioon

studio@radiopori.fi
Maanantai, 27.
syyskuuta
2021.
Onnittelut -
Lohko

#pori

#radiopori

#pesäkarhut

#some

27.7.2021, 12:27 – päivitetty 27.7.2021, 15:57

Liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat edelleen kasvussa Lounais-Suomessa – murtojen määrä on laskenut

Liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat lisääntyneet Lounais-Suomessa merkittävästi tänä vuonna. Myös seksuaalirikosten ja kiristysrikosten määrä on kasvanut. Tammi-kesäkuun aikana Satakunnan alueella tehtiin hieman yli 9000 rikosta. Luvussa ovat mukana myös liikennelakirikokset. 

Poliisin toteamat liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat lisääntyneet koko Lounais-Suomessa huomattavasti tänä vuonna. Tammi–kesäkuun aikana liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäiltyjä tienkäyttäjiä on tavattu jo yli 5600, kun viime vuonna vastaavana aikana tapauksia oli noin 4700. 

– Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat myös valitettavasti pysyneet lähes samalla korkealla tasolla, jolle ne viime vuonna nousivat. Useimmiten tapauksissa on kyse ylinopeudesta, kertoo komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisista.

Rattijuopumusrikosten määrä on taas vähentynyt alkuvuonna noin 20 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Edelleen Lounais-Suomessa ollaan kuitenkin yli 2000 rattijuopumuksen vuosivauhdissa.

– Suurella ylinopeudella tai päihtyneenä ajava moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja muodostaa uhan paitsi itsensä myös muiden tienkäyttäjien turvallisuudelle. Siksi poliisi suuntaa liikennevalvontaa ennen kaikkea näiden kuljettajien tavoittamiseen, Katajisto toteaa.

Murrot vähentyneet – seksuaalirikosten määrässä kasvua

Asunto-, liiketila- ja mökkimurrot ovat vähentyneet tänä vuonna Lounais-Suomessa. Esimerkiksi vapaa-ajanasuntoihin kohdistuneet murrot ovat pudonneet yli puolella.

– Viime vuonna murtoja oli ennätyksellinen määrä ja nyt ollaan palaamassa pidemmän aikavälin vertailulukuihin. Koronarajoitusten muututtua esimerkiksi vapaa-ajanasunnoilla on oleskeltu tänä vuonna enemmän, mikä vaikeuttaa rikoksen tekoa. Myös runsasluminen talvi voi vähentää mökkimurtoja, kertoo rikosylikomisario Juha Kainonen.

Seksuaalirikosten määrä on kasvanut Lounais-Suomessa merkittävästi. Tammi-kesäkuussa 2021 poliisin tietoon tuli noin 300 seksuaalirikosta. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna on jopa 44 prosenttia. Lukuun sisältyvät muun muassa seksuaalinen ahdistelu, raiskaus sekä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. 

– Viime kevään lockdown laski selvästi seksuaalirikosten määriä erityisesti maalis–kesäkuussa. Seksuaalirikoksia tapahtuu yleensä, kun ihmiset liikkuvat ja tapaavat toisiaan. Rajoitusten helpottuminen tänä keväänä taas nosti selvästi rikosten lukumääriä, Kainonen selostaa.

Tämän vuoden luvuissa on mukana myös joitakin tapauksia, joissa on tapahtunut useita rikoksia.

Myös kiristysrikosten määrä jatkaa kasvuaan. Rikoksia on tullut Lounais-Suomen poliisin tietoon 73 enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. 

– Muun muassa Vastaamon tietomurto näkyy kiristysrikosten määrässä. Tietoverkoissa tapahtuvien rikosten määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta tasaisesti ja erityisesti nyt korona-aikana. 

Terveysturvallisuus avainasemassa

Lounais-Suomen poliisilaitoksen kuluva vuosi näyttää poliisipäällikkö Risto Lammin mukaan toiminnallisesti varsin hyvältä ja poliisilaitos onkin tällä hetkellä pääosin tulostavoitteissaan tai lähellä niitä. 

Koronavirustilanne vaikuttaa edelleen merkittävästi poliisilaitoksen toimintaan ja sen henkilöstöön. 

– Ympärillämme jylläävä koronavirustilanne on merkittävä tekijä niin henkilökunnan terveysturvallisuuden kuin myös tilanteen aiheuttamien häiriöiden huomioimisessa, Lammi kertoo.

Tänäkin vuonna poliisilaitoksen terveysturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja se on ollut toiminnan keskiössä.

– Kokonaisuutena olemme edenneet vakaasti ja siitä kuuluu kiitos koko poliisin henkilökunnalle, joka on suoriutunut erittäin hienosti kuluvasta vuodesta, Lammi sanoo.

Uusimmat uutiset

Muut - 27.9.2021, 6:44

Karhut esitti hienoa peliä lauantaina Jyväskylässä, vaikka se ei tuonutkaan pisteitä tällä kertaa Poriin. Ottelu päättyi Happeen 5-3 voittoon. Avausmaali nähtiin ajassa 6.35, kun Happee pisti pallon ohi Arvid Vonkin.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 25.9.2021, 20:59

Kuuntele ottelun parhaat palat nuotin kuvaa klikkaamalla.

Paikallinen - 25.9.2021, 16:40

Vuoden 2020 Pori-palkinnon saajat ovat Tokion olympialaisten pronssimitalisti Matti Mattsson sekä hänen valmentajansa Eetu Karvonen. Nuori porilainen -palkinto myönnetään monilahjakkaalle näyttelijälle Rasmus Koskiselle. Päätökset Pori-palkittavista teki Porin kaupunginhallitus.

Paikallinen - 24.9.2021, 16:28

Rauma Marine Constructionsin (RMC) telakalla työskentelevillä on yhtiön teettämissä testauksissa todettu 17.9. alkaen 40 koronatartuntaa, joista 34 on todettu tällä viikolla.

Paikallinen - 24.9.2021, 15:58

Väinölän koulussa on ollut altistumisia koronalle 21.-22.9. 6A ja 6B-luokilla. Kuudesluokkalaiset pitävät maskia ja THL:n uuden ohjeen mukaan karanteeniin asetetaan vain tosiasialliset lähikontaktit koulualtistuksissa.

Paikallinen - 24.9.2021, 12:56

Väyläviraston hankkeessa perusparannetaan rataa noin 16 kilometrin matkalta Porin ja Mäntyluodon välillä. Hankkeessa tehdään myös muita parannustöitä. Tulevana viikonloppuna normaali raideliikenne katkaistaan 57 tunnin ajaksi, jolloin rata on varattu vain työmaakäyttöön.

Paikallinen - 24.9.2021, 9:05

Porin Karhuhallin talvikausi käynnistyy tulevana maanantaina. Edelliskesänä aloitettua tilojen kohentamista on jatkettu kesätauon aikana. Tänä kesänä on tehty pienimuotoisempia yleisilmeeseen vaikuttavia toimenpiteitä sekä jatkettu viime kesänä tehtyä päivitystä ilmanvaihtoon.

Paikallinen - 24.9.2021, 6:40

Satakunnan alueellinen koronatyöryhmä toteaa maakunnan tilanteen heikentyneen Harjavallan akkutehtaan tapausten mutta myös muuten nousussa olleiden tartuntamäärien takia. Viime viikolla todettiin 171 uutta tapausta, joka on sata enemmän kuin sitä edeltäneellä viikolla.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 23.9.2021, 15:07

Porin Päivää juhlitaan jälleen torstaista lauantaihin ja ohjelmaa on luvassa miltei aiempien vuosien tapaan. Samalla Pori-Seura juhlistaa 120-vuotista taivaltaan.

Paikallinen - 23.9.2021, 14:55

Valtioneuvosto kertoo, että ravintolarajoitukset kiristyvät Satakunnassa. Leviämisvaiheen rajoitukset ovat voimassa myös Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa ja Pohjanmaalla.

Paikallinen - 23.9.2021, 8:21

Ulvilan lupalautakunta on hylännyt Biogas Energyn ympäristölupahakemuksen. Asiasta uutisoi Yle Pori. Yritys aikoi rakentaa biokaasulaitoksen Kettumäen teollisuusalueelle.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Jääkiekko - 22.9.2021, 21:19

Mikkelin illassa ratkaisua haettiin pidemmän kaavan kautta voittolaukauskilpailun seitsemännestä parista.  Kuuntele ottelun maalikooste nuotin kuvaa klikkaamalla. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 22.9.2021, 14:04

Huippusuositun, kahdenksanosaisen Harry Potter -elokuvasarjan musiikkia kuullaan Lontoon filharmonisen ja sinfonisen elokuvaorkesterin johdolla Porissa marraskuussa. Isomäki Areenalla järjestettävässä konsertissa kuullaan muun muassa Oscar-palkitun John Williamsin musiikkia.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 22.9.2021, 12:51

Taidekollektiivi SWartin ja muusikko Tapani Rinteen yhteistaideteos Porisontti aukeaa Porin Matkakeskuksen alikulkukäytävä Porttaaliin torstaina 23. syyskuuta.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 22.9.2021, 10:19

Suomen Ilmailuliiton vuoden 2022 päälentonäytös järjestetään kesäkuussa Porissa. Näytös järjestetään yhteistyössä Porin kaupungin ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 22.9.2021, 8:51

Porin Teatterin syyskauden kolmas ensi-ilta on luvassa huomenna, kun koko perheelle suunnattu seikkailunäytelmä Koiramäen Suomen Historia nähdään päänäyttämöllä.

Paikallinen - 21.9.2021, 15:56

Ulvilan kaupungin Suosmeren työpajassa on ollut altistumisia koronavirukselle 13.-15.9. välisenä aikana. 17 henkilöä on altistunut ja heille on lähetetty ensitieto altistumisesta ja karanteenista tekstiviestillä.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 21.9.2021, 15:09

Porin Yrittäjät on jälleen vahvasti mukana Porin päivän vietossa. Porin Päivän lauantaina torilla on mukana yrittäjien pop-up-teltta ja Porin Vuoden yritys Ficolo Oy palkitaan torijuhlassa kello 12.00. Tänä vuonna halutaan muistaa stipendillä myös uutta nuorta yrittäjää.

Paikallinen - 21.9.2021, 10:11

Porin kaupunginhallitus kannattaa yliopistokeskuksen nykyistä mallia Porissa. Kaupunginhallituksesta todetaan, että Turun ja Tampereen yliopistojen läheisyys ja monipuolisuus ovat merkittävä mahdollisuus ja haaste oman yliopiston vetovoimaisuudelle ja sitä kautta myös rahoitukselle.

Paikallinen - 21.9.2021, 10:00

Satakunnassa oli elokuun lopussa 9 110 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 220 henkeä (-19,6 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuukautta aiemmasta työttömien määrä aleni 1 480 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuussa 9,4 %.