Viesti studioon

studio@radiopori.fi
Keskiviikko, 15.
heinäkuuta
2020.
Onnittelut -
Lohko

#pori

#radiopori

#pesäkarhut

#some

4.6.2020, 12:26 – päivitetty 4.6.2020, 16:10

Himmelistä suunnitellaan yhteisöllistä sote- ja gero-keskusta

Media

Himmeli-työryhmän loppuraportti on valmistunut. Työryhmä ehdottaa, että Himmelistä peruskorjataan kaikenikäisiä porilaisia palveleva sote- ja gero-keskus.

Suunnitelma pohjautuu kolmikerroksiseen ajatteluun. Ensimmäinen kerros, ”Kaikille avoin Himmeli”, pitää sisällään yhteisöllisiä ja osallistavia palveluita.

– Kunnan, yhdistysten, seurakunnan ja yritysten järjestämät palvelut muodostavat kokonaisuuden, joka paitsi tarjoaa niin sanotun yhteisen olohuoneen alueen asukkaille, myös tukee sairauksien ja toimintakyvyn laskun ennaltaehkäisyä, kuvailee työryhmän puheenjohtaja Marjukka Palin.

Katutason palveluja ovat muun muassa muistihoitajan ja terveydenhoitajan vastaanotot, asukastupa, liikunta- ja kulttuuripalvelut, yhdistysten ja seurakunnan toiminta sekä yritysten palvelut, kuten kahvio- ja lounastoiminta, jalkahoitola ja kampaamo. Erilaiset digi- ja etäpalvelut laajentavat Himmelin palveluvalikoimaa.

Toiseen kerrokseen ehdotetaan perustettavaksi sote-keskus, joka mahdollistaa Itä-Porin nykyisestä lähipalvelukeskuksesta luopumisen. Moniammatillisessa sote-keskuksessa panostetaan varhaiseen tunnistamiseen ja puuttumiseen yhdessä asiakkaiden kanssa. Sote-keskuksen palveluvalikoimaan kuuluvat esimerkiksi terveys-, sosiaali-, perhe- ja vanhuspalvelut, suun terveydenhuolto, neuvolapalvelut ja SataDiagin näytteenotto.

Kolmanteen kerrokseen avataan täysin uusi maakunnallinen geriatrisen osaamisen keskus, joka tukee jo ilmaantuneiden geriatristen sairauksien hidastamisessa ja olemassa olevan toimintakyvyn ylläpitämisessä. Tavoitteena on, että iäkäs voi asua omassa kodissaan omaishoidon ja kotipalvelujen turvin mahdollisimman pitkään.

– Geriatriselle erikoisosaamiselle on tulevaisuudessa entistä enemmän tarvetta väestön ikärakenteen muuttuessa, toteaa vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula.

Gero-keskukseen kuuluvat geriatrian poliklinikka, arviointi- ja kotiinkuntoutusyksikkö, omaishoidon tukeminen ja lyhytaikaishoito sekä yhteistyö maakunnan perusterveydenhuollon muiden yksiköiden kanssa. Palveluja ja konsultaatiota voidaan tarjota koko Satasoten alueella.

Merkittävässä roolissa uudessa Himmelissä on eri kerroksia yhdistävä monialainen oppimis- ja kehittämiskeskus, joka koordinoi oppilaitosyhteistyötä ja jo työelämässä olevien jatkuvan oppimisen tarpeita.

Vastaus kuntalaisten tarpeisiin ja hallituksen linjauksiin

Asukkaat ja eri alojen asiantuntijat ovat olleet tiivisti mukana suunnittelemassa tulevaisuuden Himmeliä ja heidän näkemyksensä on otettu kattavasti huomioon loppuraportissa. Muun muassa ajatus yhteisestä olohuoneesta, koko rakennuksen ottaminen aktiiviseen käyttöön, asukastupa ja omaishoitajien tuki ovat asukkailta tulleita ideoita.

– Myös koko uuden Himmelin toimintamalli perustuu osallisuuteen, sillä hyvinvointia luodaan yhdessä asukkaiden ja eri toimijoiden kanssa. Haluamme Himmelistä kaikille avoimen kohtaamispaikan, sanoo Palin.

Moniammatilliseen ehkäisevään hoitoon ja palvelutarpeen vähentämiseen tähtäävä sote- ja gero-keskus toimii valtakunnallisen sote-uudistuksen lippulaivana ja vastaa hallitusohjelman tavoitteisiin.

Esitetty ratkaisu mahdollistaa pitkällä aikavälillä kustannussäästöjä, kun sote-palveluja keskitetään yhteen kiinteistöön ja kotona asumista vahvistetaan. Näin ympärivuorokautisen hoidon sekä päivystyksen ja erikoissairaanhoidon käyttö vähenee.

Kaikkiaan Himmelin toiminnan muutoksella voitaisiin saada arvioitujen laskelmien mukaan noin 2,6 miljoonan euron kustannussäästöt. Tämä edellyttää ensin investointia kiinteistön peruskorjaukseen.

Työryhmä ehdottaa rakennushistoriaselvityksen tekemistä tarkemman suunnittelutyön pohjaksi ja asiantuntevan arkkitehdin valitsemista peruskorjauksen suunnitteluun. Peruskorjauksen oletettu kestoaika on 1,5–2 vuotta, jonka jälkeen sote- ja gero-keskus Himmeli voisi aloittaa toimintansa, aikaisintaan tammikuussa 2023. Hankkeelle tarvitaan sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupa hankkeen aloittamiseksi, ennen kuin se pystytään käynnistämään. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 8. kesäkuuta.

Uusimmat uutiset

Paikallinen - 15.7.2020, 16:12

Satakunnassa todettiin eilen tiistaina otetuissa näytteissä yksi uusi koronavirusinfektio. Tartunnan saanut on lieväoireinen ja on asetettu kotieristykseen.

Paikallinen - 15.7.2020, 15:41

Elokuun viimeisenä lauantaina 29.8. Kauppatorin Satakieli-lavalla ja Eetunaukion lavalla järjestettäville Korttelifestareille lähetettiin 52 esiintyjähakemusta, joista valtaosa oli yhtyeitä.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 15.7.2020, 14:00

Vuoden parhaat lehtikuvat kokoava Kuvajournalismi 2019 -näyttely on esillä Porissa ja Caffé Localessa elokuun puoleenväliin asti. Näyttely on kiinnostava katsaus tämän hetken kuvajournalismiin.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 15.7.2020, 13:21

Tänä kesänä seikkailu löytyy läheltä ja erityisesti kesäkahvilat ovat suosittuja vierailukohteita. Yksi tutustumisen arvoinen paikka on Toukarintilan kesäkahvila Porissa. Yrittäjä Merina Honkasalo pitää kahvilatoimintaa nyt toista kesää miehensä sukutilalla.

Paikallinen - 15.7.2020, 9:20

Alle 25-vuotiaat tekevät keskimääräistä enemmän raskaudenkeskeytyksiä Satakunnassa. Asia käy ilmi Satakunnan Kansan kokoamasta tilastosta.

Paikallinen - 14.7.2020, 14:55

Varhain lauantaiaamulla ja maanantaiaamulla oli Euran ja Säkylän suunnalla liikkeellä makeannälkäisiä kassalipasvarkaita.

Paikallinen - 14.7.2020, 14:05

Porin Vesi korjaa hulevesiviemäriä Isolinnankadun ja Mikonkadun risteyksessä keskiviikkona 15. heinäkuuta kello 7 alkaen.

Paikallinen - 14.7.2020, 12:53

Huittisten linja-autoaseman pihassa sijaitsevalla grillikioskilla rähinöitiin lauantaina aamuyöllä. Seurueille oli jostakin syystä tullut riitaa keskenään ja tilanne oli eskaloitunut siinä määrin, että vuonna 1992 syntynyt mies päätti käyttää mukanaan ollutta pippurisumutetta.

Paikallinen - 14.7.2020, 6:25

Vaasan hovioikeus on alentanut vuonna 1976 syntyneen miehen tuomiota törkeästä huumausainerikoksesta, kertoo Yle Pori. 

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 13.7.2020, 15:15

Liikunnanohjaaja ja seurakehittäjä Kristiina Uusitalo-Lindholm on vuoden 2020 Positiivisin Porilainen. Ura liikunnan parissa alkoi jo varhain teini-iässä ja Kristiina on liikuttanut positiivisella asenteellaan tuhansia kaupunkilaisia.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 13.7.2020, 10:11

Porilaislähtöiset oopperalaulajat sopraano Reetta Haavisto ja tenori Ville Salonen muistelivat laulu-uransa alkua Radio Porin Torstain kahvivieraina.

Paikallinen - 13.7.2020, 9:03

Porin K-market Murtosenmutkassa pelatulla Synttärit-pelillä voitettiin lauantaina 75 000 euron päävoitto. Voittosumma tuli 50 sentin rivipanoksella. 

Sisältää kuvan
Paikallinen - 13.7.2020, 8:07

Suomen suurin yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma SuomiAreena jatkuu Porissa tulevinakin vuosina, kun MTV ja Porin kaupunki ovat allekirjoittaneet jatkosopimuksen tapahtuman järjestämisestä.

Sisältää kuvan
Paikallinen - 10.7.2020, 14:24

Yyterin rantahiekka seulotaan ja puhdistetaan koneellisesti. Puhdistustyöt aloitetaan tänään perjantaina 10. heinäkuuta kello 17. Työ kestää noin vuorokauden ajan. Puhdistustyöt edistävät Yyterin rantahiekalla liikkumisen turvallisuutta.

Paikallinen - 10.7.2020, 12:33

Lounais-Suomen poliisi rakentaa yhteistyössä Liikenneturvan ja mopomiittien järjestäjien kanssa valtakunnallista pilottimallia, jolla pyritään varmistamaan yleisen järjestyksen säilyminen ja turvallisuus mopomiittien aikana.

Paikallinen - 10.7.2020, 7:58

Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa tekemän vuokramarkkinakatsauksen mukaan Porissa on 23 suurimman suomalaisen kaupungin vertailun toiseksi edullisin vuokrataso. Vuokrien kasvu on ollut maltillista.

Paikallinen - 10.7.2020, 6:25

Uusi Sale-myymälä avataan Porin keskustassa entisen pääpostin tiloissa Yrjönkadulla tänään. Sale Tori on Satakunnan Osuuskaupan yhdestoista Sale-myymälä ja se työllistää viisi henkilöä. Kaupan avaamiselle Osuuskauppa haluaa kantaa vastuuta myös Porin keskustan kehittymisestä.

Paikallinen - 9.7.2020, 15:06

Itsenäisten yrittäjien paperitöiden ja byrokratian hoitamiseen erikoistunut UKKO.fi ja UKKO Pro tutkivat Porin alueen yrittäjien riskinottohalua. Alkuvuodesta alkanut koronaepidemia on selväsi hillinyt Porin alueella ihmisten halua alkaa yrittäjäksi.

Paikallinen - 9.7.2020, 13:58

Sinilevähavaintojen määrä Lounais-Suomessa on vähentynyt viileän, sateisen ja tuulisen sään seurauksena. Meri- ja sisävesialueilla on tehty etupäässä vähäisiä sinilevähavaintoja. Veteen sekoittuneena voi kuitenkin yhä olla runsaasti sinilevää, joka sään tyyntyessä nousee pintaan.

Sisältää kuvanSisältää ääntä
Paikallinen - 9.7.2020, 11:55

Venekauppa on käynyt huimaa tahtia loppukeväällä ja kesällä.  Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan veneiden ensirekisteröinnit kasvoivat tammi–kesäkuussa neljänneksellä vuoden takaisesta. Myös porilaisen Veneporin Mikko Haapatie vahvistaa asian.